Наукова робота на кафедрі відповідає сучасним вимогам МОН України, шляхом поєднання досліджень і навчання сприяє забезпеченню якості вищої світи за спеціальністю 181 Харчові технології та спрямована за наступними напрямками:
• Інноваційні та ресурсозберігаючі технології виробництва м’ясопродуктів (доц. Будник Н.В., доц. Кайнаш А.П.)
• Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв (проф. В.О. Сукманов);
• Субкритичні технології у харчових виробництвах (проф. В.О. Сукманов);
• Розробка технології виділення поліненасичених жирних кислот з ліпідвмісної сировини (доцент Дубова Г.Є.);
• Інноваційні технології молочних продуктів з козячого молока (доц. Кодак Т.С.);
• Забезпечення мікробіологічної безпеки харчових продуктів та підвищення термінів їх зберігання (доц. Юхно В.М.);
На кафедрі, за спеціальністю 181 Харчові технології (05.18.16 – технологія харчової продукції та 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв), функціонує наукова школа доктора технічних наук, старшого наукового співробітника, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки; академіка Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності (IAELPS) В.О. Сукманова.
В рамках роботи даної школи видано понад 20 наукових монографій, 9 з яких видано за кордоном, більш як 400 наукових статей, серед яких понад 50 робіт – за кордоном (Іспанія, Голландія, Румунія, Болгарія, Китай, Казахстан, Біларусь, Молдова, Хорватія, Росія), одержано більш як 20 патентів України, зроблено понад 50 доповідей на наукових конгресах різного рівня. Так, у 2019 році видана наукова монографія «Субкритична екстракція біологічно активних речовин із виноградних вичавок», зроблено 5 доповідей на Азіатсько-тихоокеанському конгресі «Meat Science and Technology», доповідь на 2-й міжнародні конференції «Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange, DSMIE-2019» матеріали якої видані монографією «Lecture Notes in Mechanical Engineering», що включена до бази SCOPUS.
Кафедра є базовою у виконанні міжкафедральної наукової теми ПДАУ «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв» (№ ДР 0115U006745) (Керівник – Н.В. Будник); до виконання цієї теми залучаються аспіранти та викладачі інших ВНЗ. Професор кафедри В. Сукманов є науковим керівником міжкафедральної науково-дослідної лабораторії ПДАУ «Субкритичні технології у харчових виробництвах».
Патентування результатів досліджень є невід’ємною складової наукової роботи та станом на січень 2021 року викладачі є авторами більш як 40 патетів на корисну модель.
На кафедрі проводиться робота з підготовки наукових кадрів за профілем кафедри у 2019 році до цільової аспірантури у ХДУХТ за спеціальністю 181 «Харчові технології» була направлена випускниця магістратури ПДАУ О. Ковальчук.
Співпраця викладачів в галузі науки з провідними ВНЗ України та за її межами (Болгарія, Румунія, Китай, США та ін.), закордонні стажування та особиісті контакти забезпечують високий науковий рівень досліджень та публікацій. Так, за останні 2 роки викладачами кафедри опубліковано 2 монографії, більш як 30 фахових наукових публікацій, значна частка яких – у закордонних виданнях, та 13 публікацій у виданнях, що індексуються у базах Scopus та Web of Science Core Collection.
Проф. Сукманов В.О. є членом експертної ради з технологій харчової, легкої та хімічної промисловості ДАК МОН України;
член спеціалізованої вченої ради Д64.088.01 при ХДУХТ за спеціальностями: 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв; 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів; 05.18.16 – технологія харчової продукції; членом редакційних колегій багатьох журналів, як в Україні, так і за її межами:
• наукового журналу «Journal of FOOD and PACKAGING Science, Technique and Technologies». (Болгарія, Пловдів, університет харчових технологій),
• - Journal of EcoAgriTourizm.- Brasov (Romania): “Transilvania” University;
• наукового журналу «The Nonconventional Technologies Review». "Lucian Blaga" University of Sibiu; Sibiu, Romania;
• наукового збірника ХДУХТ «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі", (Харків, серія «Технічні науки»);
• наукового вісника Полтавської державної аграрної академії (Технічна серія);
• наукового збірника «Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації» (Київський національний університет культури і мистецтв).
• наукового вісника Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки»;
• членом журі по проведенню 2- го туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з харчових технологій.
На кафедрі також функціонує науковий студентський гурток «Innovative and resource-saving food technologies». Викладачі кафедри допомагають учням Полтавських шкіл у виконанні експериментальної частини наукових робіт, які в подальшому подаються до Малої академії наук.
Професорсько – викладацький склад кафедри тісно підтримує наукові зв’язки з профільними ЗВО, приймаючи участь у конференціях, у спільних наукових дослідженнях, спільних публікаціях.
Участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасна наука: проблеми перспективи, інновації»
ПРАКТИЧНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
Патентно-пошукова робота викладачів кафедри
Закордонне стажування науково-педагогічних працівників
Участь викладачів кафедри харчових технологій у Міжнародній науково-практичній конференції Варненського університету менеджменту.
ПОЄДНАННЯ НАВЧАННЯ ТА НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
Поєднання науки, наукових досліджень та практичної підготовки студентами спеціальності Харчові технології
Налагодження наукової співпраці викладачів кафедри 12.02.2020
Участь викладачів кафедри харчових технологій у міжнародній науково-практичній конференції у Чеському технічному університеті
17 травня 2018 року майстер-клас від науковців щодо якості свинини
Встановлення та випробування коптильної установки
Звіт наукової роботи кафедри за 2017-2018 навчальний рік
План наукової роботи кафедри на 2018-2019 навчальний рік
Звіт наукової роботи за 2018-2019 навчальний рік
План наукової роботи на 2019-2020 навчальний рік
Звіт наукової роботи за 2020 рік
План наукової роботи на 2021 рік
Звіт наукової роботи за 2021 рік
Звіт роботи міжкафедральної науково-дослідної лабораторії "Субкритичні технології у харчових виробництвах" за 2020 р.,
Звіт роботи міжкафедральної науково-дослідної лабораторії "Субкритичні технології у харчових виробництвах" за 2021 р.
Звіт роботи наукового гуртка за 2020 рік